“Saya mulakan Noir dengan FB live untuk berkongsi tips kecantikan” : Madammu

Madammu Eryca Baiduri

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Syarikat, Madammu Eriyca Baiduri atau mesra yang dikenali sebagai Madammu bercakap mengenai pengalamannya membina dan mengembangkan jenamanya – Noir Health & Beauty. Madammu yang elegan dan menakjubkan, yang tersenyum cerah dan ketawa yang ceria, berkongsi cerita yang menarik tentang bagaimana dia memulakan perniagaan dengan hampir tiada modal. Ia mungkin mustahil untuk percaya tetapi apabila dia menerangkan lebih lanjut tentang bagaimana dia menggunakan media sosial dan mengorak langkah ke hadapan, ia adalah “fair and square game”.

Pengusaha wanita berusia 29 tahun itu dibesarkan dalam ‘keluarga perniagaan’. Ibunya pernah mengusahakan sebuah restoran jadi sifat usahawan itu sudah lama mengalir dalam darahnya. “Saya memulakan Noir beberapa tahun lalu selepas saya menamatkan pengajian di Masterskill University College of Health Sciences dalam jurusan Diploma Penjagaan Kesihatan. Pada masa itu FB live sedang viral. Semua orang melakukannya dan saya juga melakukan untuk keseronokan. Saya berkongsi tip kecantikan kepada semua kawan saya dan terkejut, followers saya meningkat secara drastik – dari 10 followers hingga 8,000 followers dalam sebulan! ”

Dia kemudian nampak peluang yang boleh diterokai. Oleh kerana dia sudah ada follower, dia memutuskan untuk mengeluarkan produk kecantikan. “Saya sangat teruja dengan kecantikan dan anda dapat lihat dari penampilan saya (ketawa). Saya ingin berkongsi tip kecantikan dengan orang lain dan perkara yang paling penting ialah saya mahu mereka cantik dan berasa cantik. ”

Bersenjata dengan semangat untuk membantu wanita membina keyakinan mereka, Noir Health & Beauty dilahirkan – menjual sunblock sebagai item utama mereka. Dari semata-mata untuk keseronokan, perniagaannya mendapat hasil yag baik.

Inspirasi di sebalik Noir Health & Beauty

Noir Health & Beauty hanya fokus kepada satu idea yang mudah. Bermula dengan hanya tiga produk sahaja, Madammu percaya bahawa kualiti adalah jauh lebih penting daripada kuantiti. Noir adalah berbeza daripada produk tempatan yang lain di pasaran. “Untuk Noir, produk kami sangat asas. Daripada mempromosikan krim malam dan hari, kami menjual sesuatu produk tempatan yang jarang dilakukan – UV sunblock. ”

Ketika perniagaan semakin berkembang, dia terpaksa meminta sepupunya untuk membantunya. “Pada masa itu, pasukan saya meningkat kepada 600 orang. Ia melampaui jangkaan saya dan ia berlaku dalam tempoh yang singkat, “kata Madammu yang mnegatakan bahawa kilangnya menghasilkan 30,000 – 40,000 unit setiap produk dalam sebulan dan pembungkusan semuanya dilakukan di Malaysia.

Sejak Noir Health & Beauty dimulakan pada tahun 2017, perniagaan telah berkembang dengan pesat. Dia telah berjaya mencapai jualan RM4 juta dalam hanya setelah satu tahun beroperasi dan menjadikannya sebuah kisah kejayaan. Bukan sahaja produk penjagaan kulitnya terus berkembang – pasukannya juga berkembang dari semasa ke semasa.

“Salah satu pencapaian saya yang paling hebat dalam perniagaan ini ialah master stokis saya. Saya bersyukur dapat membantu mereka daripada tiada apa-apa kepada seorang yang berjaya. Saya gembira melihat perubahan dan perkara yang paling penting adalah melihat pasukan saya yakin dengan diri mereka sendiri. Mungkin bagi usahawan lain keuntungan adalah matlamat mereka, tetapi bagi saya, pasukan saya adalah pencapaian terbesar saya, “menekankan bahawa semua kejayaanya hari ini adalah dari usaha pasukannya.

Untuk seorang usahawan muda yang telah mencapai segala-galanya dalam hidupnya, dia diberkati kerana tidak menghadapi sebarang halangan dalam memulakan perniagaan. “Secara jujur, saya tidak pernah menghadapi masalah dalam membina Noir. Perniagaan adalah seperti memanjat tangga – anda perlu bersabar dalam mengejar kejayaan. Pengalaman masa lalu adalah apa yang akan membina diri anda hari ini, “kata Madammu.

“Jalankan perniagaan anda berlandaskan kejujuran. Ini yang akan membuat perniagaan anda kekal”

Di sebalik watak karismatik, Madammu Eriyca Baiduri adalah seorang penyayang dan berpemikiran yang luas. Dia berkongsi elemen yang paling penting dalam memulakan perniagaan adalah niat anda. “Cari niat utama anda dalam berniaga. Adakah anda melakukannya untuk kemasyhuran dan wang? Atau untuk membantu orang lain? Tujuan saya untuk menubuhkan Noir Health & Beauty adalah semata-mata untuk membantu wanita di luar sana untuk merangkak keluar dari masalah kehidupan. Jadi saya merekrut mereka dan membantu membina mereka dari zero ke hero. ”

Noir Health & Beauty tidak menghadkan pengembangannya di Malaysia sahaja. Mereka sudah ada stokis di Indonesia, Singapura, Brunei dan Dubai. Bercakap mengenai pengembangan perniagaan fizikal, Madammu mengatakan bahawa mereka sedang dalam proses membuka cawangan di Pulau Pinang yang merupakan cawangan ketiga mereka.

“Semua cawangan dibuka oleh master stokis saya – saya tidak memiliki cawangan. Saya membantu mereka untuk berkembang bersama dengan jenama dan berkongsi kejayaan bersama. Sudah tentu, saya tidak keberatan untuk membantu lebih banyak stokis untuk membuka lebih banyak cawangan di seluruh negara, mereka dapat sokongan penuh dari saya. ”

Kini setelah perniagaannya mendapat perhatian, Madammu merancang untuk mengembangkan perniagaan dan menjadikannya lebih mudah dipasarkan. Mereka kini mempunyai iklan TV dan radio. Lagipun, dia merancang untuk memasuki pasaran Indonesia. “Kami yakin bahawa jenama kami akan bertahan walaupun untuk 10 tahun akan datang kerana keunikan dan kualiti kami,” katanya, membertitahu bahawa Noir Health & Beauty sedang dalam proses memasuki industri Halal dan kini sedang menyediakan dokumentasi.

“Berita terkini adalah, kami akan melancarkan kosmetik Noir kami sendiri dan jika semuanya berjalan lancar, ia akan menjadi rasmi di pasaran selepas Raya,” kata Madammu Eriyca Baiduri .

Klik disini untuk layari online store kami!

atau

Klik disini untuk Like Facebook page kami!

Summary
Photo ofEriyca Baiduri
Name
Eriyca Baiduri
Nickname
(Madammu)
Job Title
CEO
Company
Noir Health & Beauty

One thought on ““Saya mulakan Noir dengan FB live untuk berkongsi tips kecantikan” : Madammu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *